Polgármester mulat, gyerekek kegyelem-padban

12

 

Újabb MSZP-politikus mutatta meg, hogy milyen a valóságban a „szolidáris, idősökre és fiatalokra odafigyelő baloldal”: Szentgyörgyi József, Halásztelek fővárosi illetőségű polgármestere fontosabbnak érezte, hogy hivatalának egy kastélyt vegyen, mint felújítsa az iskolát.

 

Kevés annál gyomorforgatóbb dolog van, mint amikor egy MSZP-s társadalmilag szolidáris akar lenni. Az elmúlt három évtized tapasztalatai alapján ilyenkor jön az irgalmatlan nagy lopás. Ilyen hangulata van a mostani halásztelki esetnek is. A városka polgármesterének, Szentgyörgyi Józsefnek – képünkön középen – a „kalandjairól” a helyi Kecskés István részletesen beszámol méltán népszerű blogjában, de az események arcpirító pofátlansága megérdemli, hogy itt is felidézzük.

Történetünk majd egy éve, 2016. szeptember 28-án kezdődött: akkor a várost irányító MSZP-DK-Együtt-PM képviselők koalíciója – egy fideszes van a testületben – hős polgármesterük vezetésével úgy döntöttek, hogy egy ilyen nagyszerű kompánia nem tarthatja székhelyét egyszerű, pórias irodákban. Kastélyban van a méltó helyük!

Láss csodát, osztrák tulajdonosa akkor dobta piacra éppen a felújított Malonyay-kastélyt, ára durván 500-600 millió volt. Ki az, aki nem a sors kezét látja ebben? Szentgyörgyi úrelvtársék mindenesetre a jelek szerint azt látták, így gyorsan meg is szavazták maguknak a kastély megvételét. Pénz azonban nem volt. Egyszerű volt a megoldás: hitelfelvétel mellett döntöttek.

Azonban a „baloldali demokrata városvezető” bölcs irányító, sejtette, hogy a fránya halásztelkieknek ez esetleg szúrni fogja a szemét. Így a hitelkeretet megemelték 1,2 milliárd forintra, az indokláshoz meg hozzácsapták, hogy a kölcsönből építenek egy sportcsarnokot, és felújítják, illetve bővítik a Hunyadi Mátyás Általános Iskolát. Ez ellen aztán tényleg nem lehet senkinek egy szava sem.

A kormánynak sem volt – akinek jóvá kell hagynia az ilyen mértékű önkormányzati hitelfelvételt -, hiszen a műemlékek magyar tulajdonba vétele önmagában jó dolog. A másik két kérdésről nem nyilatkoztak Lázár Jánosék – mivel, hogy arról nem is kérdezték őket.

Tudniillik Szentgyörgyi Józsefék gyorsan, még tavaly novemberben megkérték az engedélyt a kölcsönből való kastélyvásárlásra, az iskoláról meg a sportcsarnokról viszont a nagy munkában teljesen megfeledkeztek.

Hiszen tényleg dübörgött a halásztelki városvezetés: a Malonyay-kastélyt megvették 540 millióért, a mellette álló, korábban étteremként működő épületet pedig 60-ért.

Arra is nagy szükség van, világos, hát mégsem járhat be a városba ebédelni a nagyságos Szentgyörgyi József és környezete. Hiszen eleve fáradt a lelkem, Budapestről jár le naponta Halásztelekre várost vezetni. Ráadásul a sóher önkormányzat még egy Audi A8-ast, vagy egy fapados BMW terepjárót sem szavazott meg neki, kénytelen egy Mercedes mikrobusszal szűkölködni naponta a dugóban.

Aztán persze elvitte az időt a vásárlás megünneplése is. Idén februárban a jól végzett munka örömére a képviselők havi tiszteletdíját 100 ezer forintról 120 ezerre, a nem képviselő bizottsági tagokét pedig 35 ezerről 50-re emelték. Azonban – mivel egy szocialista városvezetés nem urizál, és minden fillért az élére állít – az egyik helyi adónemhez kérhető kedvezmények körét alaposan megkurtították.

Aztán lassan közelgett a tanév vége, és áprilisban valakinek feltűnt, hogy ott van az iskola ügye is. Mit lehet ilyenkor tenni? Gondolom, összehívtak néhány bizottságot, ha már egy kisvárosnak szüksége van az ilyesmire résztvevőnként 50 rongyért. Azok gondolkoztak, aztán azt mondták, vegyük fel az 1,2 milliárdos hitelkeret maradék 600 millióját.

De nem kapkodtak, szépen megvárták, amíg elkezdődik az államapparátus nyári szabadságolása, és szóltak a kormánynak. Viszont valahogyan elfelejtettek szólni az iskola vagyonkezelői jogát gyakorló Szigetszentmiklósi Tankerületi Központnak – amelynek a véleménye és bólintása nélkül a kormány sem léphetett.

No, de nem azért szocialista polgármester valaki, hogy ne törődjön a diákok gondjaival! Július 4-én eldöntötték, hogy elkezdik a bővítést önerőből. Augusztusban neki is láttak, és láss csodát, rájöttek, hogy ezzel csak december 31-re lesznek meg, építkezés közben meg nem lehet tanítani – nyilván ennek előzetes felmérésére nem volt megfelelő létszámú és szakértelmű bizottság.

Ezen hosszan tanakodtak, aztán augusztus 29-én, három nappal a tanévkezdés előtt szóltak a Tankerületi Központnak, hogy gáz van. Tíz osztálynak nincs helye. A kormány, pontosabban az önkormányzati ügyekben illetékes Belügyminisztérium ezt követően természetesen seperc alatt jóváhagyta a hitelkérelmet.

De mi lesz a tíz osztállyal? Nos, őket szétszórták a városban. Ahol volt üres hely – például a városszéli sportközpont előterében – oda kerültek. Mint kiderült, ez kifejezetten jó, ahogy Szentgyörgyi polgármester a Magyar Időknek nyilatkozta: „a tanárok elégedettek, a gyerekek élvezik, hogy különböző helyszíneken vannak”. Meg nyilván azt, hogy megnézhetik közelről a híres polgármesteri kisbuszt, amely állítólag fuvarozni fogja őket a menzára – ha csak a pár kilométeres sétát nem csapják oda kreatívan a tornaórához.

Speciel én most, ha halászteleki lakos lennék, kissé ideges volnék. De persze megértem, hogy van, aki e fölött szemet huny. Hiszen a városka polgármestere országos, sőt globális ügyekkel is foglalkozik. A migránsválság kezdetén például felajánlotta Halásztelek „vendégszeretetét”. A meghívó nyelvezete sajátos, így inkább itt a bejegyzés maga. Ez már megjelent a magyar médiában, de nem lehet eléggé „élvezni”:

Szentgyörgyi József ma már mindenhol elhatárolódik a bejegyzéstől, állítólag nem ő volt. S én ezt el is hiszem, hiszen egy becsületes, tisztalelkű szocialista politikusról van szó. Csak az lehetett, hogy orosz hekkerek feltörték a facebook oldalát!

Biztos vagyok abban is, hogy Vlagyimir Putyin halásztelki expanziós törekvéseit kell keresnünk a botrányos kastély- és iskolaügy mögött. A Kreml a Duna-parti kisvárost Oroszországhoz akarja csatolni, mert hogy kell még egy parkírozó hely a Fekete-tengeri flottának!

Na, szóval ne szórakozzunk egymással! Arra pedig, hogy mit lehet kezdeni egy ilyen „polgármesterrel”, szerintem a halásztelkieknek bőven van saját ötletük.

 

Fotó: facebook

http://kecskesistvan.blogstar.hu

 

Facebook hozzászólások