Tanulj Helga, muszlim lesz belőled!

18

 

Merkel integrációs minisztere, Aydan Özoguz asszony szerint olyan, mint német kultúra nem is létezik. A német diákoknak számos egyéb érdekességgel is szembe kell nézniük a most kezdődő tanévben. Úgy is, mint az új történelemszemlélet vagy éppen a nemi identitás szabad meghatározása. 

 

Több-kevesebb kedvvel indulnak évnyitóra ma a német gyerekek – jó, nem mindenki, ugyanis a rendkívül precíz Németországban minden tartomány maga dönt a tanév kezdetéről. Mint minden hasonló rendezvényen évtizedek óta, a diákok sok klasszikus idézetre számíthatnak, amelyek különböző életre nevelő intelmeket tartalmaznak.

Hát a mai tanévnyitó izgalmasabb lesz. Nem lesz Kant, Goethe vagy Heine idézet. Helyette beolvassák Aydan Özoguz integrációs miniszter nyilatkozatát, amely szerint a fenti urak tulajdonképpen nem is léteztek. A török származású szociáldemokrata hölgy szerint ugyanis „német kultúra, mint olyan, a nyelven túl egyszerűen nincs is”.

Aminek persze nyilván van, aki örül: irodalom óra kilőve. Özoguz szerint ezen kívül „a német történelem legfőbb alakítója és motiválója a sokféleség, ezért nem kell félni ettől a jövőben sem”. Aki azt gondolta azonban, hogy ezzel a történelem tanulástól is mentesült, az tévedett.

Történelem oktatás lesz, csak másképpen. Azt persze eddig is tudta a rendes német diák, hogy Nagy Frigyes rettenetesen kirekesztő volt, Bismarck kancellár meg pláne. Azt is megtanulták, hogy a második világháború kizárólag a normandiai partraszállásról és a holokausztról szólt.

Most azonban a tananyag meghatározó része lesz Szulejmán szultán az európai kultúrához való hozzájárulása, amelyhez segédanyagként szolgál egy nagyszerű török sorozat több évadja is. Aki azt megnézi, joggal számíthat jobb jegyre.

Új értelmezést kap Bécs ostroma is, és főleg Magyarország és Lengyelország elfogadhatatlan történelmi szerepe. Mert mindkét ország évszázadokon keresztül rendkívüli agresszivitással akadályozta a civilizációk egyesülését. Ragaszkodott olyan, már akkor elavultnak ítélhető dolgokhoz, mint a hit és a nemzet. Önző módon nem fogadva be az Ázsia felől érkező muszlim hitű menedékkérőket.

Ezt persze csak a felső tagozatokban fogják tanítani. Az alsósok egy rajzfilmet nézhetnek meg, ahol egy feltűnően Angela Merkelre hajazó tanárnő elmagyarázza, hogy Európát ma két ember fenyegeti: Orbán Viktor és Jaroslaw Aleksander Kaczynski. Ezek nagyon rossz bácsik.

Míg az irodalom tanulását megússzák a diákok, a nyelvtanoktatás nem marad el. Egyfelől hangsúlyozott szerepet kap a német nyelvújítás megismertetése, a török és kurd, valamint albán és arab jövevényszavak ismertetése.

Másfelől a szavak értelmét és használatát is újraveszik. Nem lesz javasolt például a német kifejezés alkalmazása, a helyes „a többnemzetiségű európai polgár” lesz. A migráns is a helyesírásilag tiltott kategóriába tartozik. Helyette az „azok, akik az Európába jutásért küzdenek” szóösszetétel a megfelelő válasz.

A terrorista szó sem ajánlott, ha valaki jó jegyet akar kapni, az „támadót” esetleg „nehéz környezetben szocializálódottat ” ír. Az iszlamista kifejezés esetében pedig a „militáns”, esetleg a „magányos farkas” a jó megoldás.

Lesznek még egyéb újdonságok is az új tanévben: a menzákról eltűnik a disznóhús, az ajánlott iskolai öltözet kiegészül a burkával, viszont a szoknya viselete immár tiltott lesz. Nem a hossza, hanem provokatív jellege miatt.

A legnagyobb újítás azonban az, hogy a diákokat immár nem fogják korlátozni elavult sztereotípiák. Ha valaki például Helga helyett Szende Balti Hajnalnak akarja magát hívni, akkor a tanárnak ezt a megszólítást kell alkalmaznia. Ezen kívül, amennyiben valaki inkább úgy érzi, lehet 1-es, 2-es, vagy X is. Ez ugyan a hatékony oktatást némileg megnehezíti, azonban nem korlátozza a gyerekek nemi szerepválasztását. Értelemszerűen az 1-es a fiú, a 2-es a lány, az X a bármi más kategória.

A fent leírtakban sok a szatirikus elem, és természetesen így együttesen nem minden német iskolában lesznek kötelezőek. Még…

 

Fotó: epa.com