Banana Joe és a terrorizmus

11

 

Barcelona sétálóutcáján egy furgon belehajtott a tömegbe. Terrortámadás történt, újra és ismét. Persze az Európai Unió hivatalnokai továbbra is bambán néznek, és közhelyeket szajkóznak. Banana Joe elindult megkérdezni, hogy ez miért van.

 

Banana Joe természetesen a képzelet figurája. Sokunk álmainak hőse! Ha úgy tetszik, az „egyszerű emberek” képviselője. Nos, Banana Joe tegnap úgy döntött, utánanéz ennek a terrorizmus dolognak. Nem tűnt neki ugyanis logikusnak, hogy egyes emberek miért gyilkolnak másokat. S ezt miért hagyják.

Banana Joe éppen Brüsszelben volt egy banánkereskedelmi jogvita kapcsán, gondolta, egy kalap alatt ezt is elintézheti. A déligyümölcs-forgalmazási ügy folyamán megnyilvánult visszafogott érdekérvényesítő képessége miatt most azonnal fogadta maga Jean-Claude Juncker. Elkezdtek beszélgetni:

Banana Joe: Te Juncker! Itt embereket ölnek!
Juncker: Ez engem is elszomorít. Elképesztő barbarizmus!
Banana Joe: Te vagy az Európai Bizottság elnöke! Nem az emberekért felelsz?
Juncker: Objektíve igen, relatíve az unió munkájának demokratikus dinamizmusát kell ellátnom. Részletesen felügyelve annak zökkenőmentes végrehajtását. Külön szeretném felhívni a figyelmet a közelgő uniós reform üdvözítő hatásaira.

Banana Joe a kezébe hajtotta az arcát. Ezt már hallotta azzal kapcsolatban is, hogy miért nem lehet különböző méretű banánokat árulnia az unióban. Meg, hogy miért kell bizonyítvány arról, hogy a banán bizonyítsa nyitottságát a citrom és a narancs viszonylatában. Akkor gyorsabban fogyott el a türelme, most tovább kérdezett:

Banana Joe: Te Juncker! Nem kellene ezeket a terroristákat elfogni?
Juncker: Ugye Te is, Kedves Banana Joe, megérted, hogy a terrorista fogalma igen nehezen meghatározható?
Banana Joe: Embereket öl, vagy ölni akar!
Juncker: Ne üljünk fel a populizmus trójai falovára! Nem mindegy például, hogy mikor akar ölni. Vagy hol? Vagy milyen nyelven? Meg mi is az az ölés, hiszen egyszer mindannyian meghalunk.
Banana Joe: Te Juncker! Ebből rövidesen verés lesz!
Juncker: Az erőszak nyelve nem egyeztethető össze az Európai Unió értékeivel! Ezt én nem hagyhatom. Ha így folytatod, Banana Joe, akkor kötelezettségszegési eljárást fogok kezdeményezni ellened!

Banana Joe megint nyugalmat parancsolt magának. Ezt a kötelezettségszegési eljárást az említett banános konfliktus kapcsán már ismerte. Akkor hosszan kellett magyarázkodnia, hogy miért dobál uniós funkcionáriusokat a tengerbe. Nekifutott a kérdésnek más szempontból:

Banana Joe: Te Juncker! Miért vannak ezek a terroristák?
Juncker: Mert nem vagyunk kellőképpen megértőek hozzájuk. Ha mindegyiket átölelnénk, dédelgetnénk, ellátnánk őket EU-emblémás gumicukorral, nem vetemednének ilyesmire.
Banana Joe: Juncker, nem ti bombáztátok az ő házukat?
Juncker: Ez egy közkeletű félreértés. Mi a demokrácia értékeit terjesztjük. Ennek vannak áldozatai, de főleg költségei. Meg egyébként is, ami volt, az megtörtént, és ha újra előfordul, akkor csak azért, mert már volt. Ezt remélem érted, Banana Joe?

A türelemnek vannak emberi határai. Banana Joe azok felé járt. Azonban itt, Brüsszelben megtanulta, hogy elfogadónak és toleránsnak kell lennie, ha kapni akar egy jóváhagyó pecsétet. Így türtőztette magát:

Banana Joe: Te Juncker! Rendben, hagyjuk a múltat. De miért engedjük be őket? Miért hívjuk mi magunk Európába?
Juncker: Együttérzőek vagyunk és szolidárisak, ezek az unió fontos értékei. A migráció világméretű probléma, nekünk is ki kell vennünk belőle a részünket. Ha ezt nem tesszük, nem leszünk európaiak. Meg kell mindenkinek adni az esélyt az érvényesülésre.
Banana Joe: A terroristáknak?
Juncker: A populizmus hangját hallom ki megint szavaidból, Kedves Banana Joe! Ez nem helyes, és uniós bírósági eljárást is maga után vonhat! Ez a banános szerződésedbe kerülhet!

Banana Joe ekkor felállt, fogta ezt a Junckert, és egy fogasra akasztotta. Aztán átment egy másik irodába, ahol a felirat szerint a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkoztak. Onnan elhozott két listát.

Az egyiken neveket talált azokról, akik a terrorizmust támogatják, terrorizmusra hajlamosak, terrorista kapcsolataik vannak, továbbá terrortámadásra készülnek. Őket rendezett visszafogottsággal belepofozta a tengerbe.

A másikon szervezetek voltak, akik szerint az első lista szereplői csupa ártatlan, üde hóvirágok, és támogatni kell őket. Ezeket nem kellett inzultálni, Banana Joe megjelenésére maguk ugrottak a vízbe.

Kiállunk Banana Joe mellett?

Fotó: youtube.com