Ünnepeljük meg Bécs bevételét!

41

 

Románia látványos ünnepségsorozattal készül arra, hogy jövőre lesz száz éve „Erdély és Románia egyesülésének”. Ezt mind az uniós tolerancia jegyében. Esetleg ennek keretében mi is ünnepelhetnénk Bécs bevételét.

 

Klaus Iohannis szerint a szászok a románokkal együtt ünneplik meg „2018-ban Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát”. Románia elnöke – aki korábban a Romániai Németek Demokratikus Fórumát, majd a román Nemzeti Liberális Pártot vezette – értelemszerűen nem említette a magyarokat.

A mi értelmezésünk szerint ugyanis ez az „egyesülés” kissé másképp történt. Hosszabb történelmi magyarázat ehhez talán nem szükséges: az Antant-hatalmak 1918-ban átadták Erdélyt a románoknak.

A múlttal persze mindig az a baj, hogy megváltoztathatatlan. Ez akkor is így van, ha egyes „történészek” rendszeresen újraírják.

De az ember azt gondolná, hogy a nagyszerű Európai Unióban a tolerancia, a kisebbségek védelme, és a más nézetek elfogadásának égisze alatt talán felmerül, hogy ez az „ünnep” vérig sérti az erdélyi magyarokat.

Ami nem igazán elegáns gesztus, főleg, hogy maga Klaus Iohannis azt mondta, hogy ennek az „ünnepnek” a megülése közben „a pozitív üzenetekre kell összpontosítani”. Ja, és hogy Románia az elmúlt száz évben naponta járult hozzá „az egész térség fejődéséhez és stabilitásához”.

Ennek jegyében felvetném, hogy mi lenne, ha Magyarország is állami ünneppé tenné 1485 június elsejét, amikor Mátyás bevette Bécset? Hiszem, hogy ezzel ő is hozzájárult „az egész térség fejődéséhez és stabilitásához”!

Vagy legalább egy nemzeti emléknap lehetne, amikor Hunyadi János először rendet teremtett az akkor még álmokban sem létező Románia területén. Egészen biztos vagyok benne, hogy Klaus Iohannis ezt nem nehezményezné, hiszen mindez akkor a pozitív üzenetre összpontosított.

További ötletekkel nem fárasztanám a Kedves Olvasót, arattunk annyi győzelmet, hogy a lista túl hosszú lenne.

De azon azért érdemes elgondolkozni, hogy Bukarest miért engedheti meg ezt magának. S a bájos Brüsszel meg ezt miért hagyja? Mert ugye még egyszer: a kisebbségek jogainak tisztelete szinte minden nyüves uniós dokumentumban benne van…

Úgy tűnik, a delfin sokkal inkább uniós kisebbség, mint az erdélyi magyar.

Fotó: www.dehir.hu