Juncker krumpliháborúja

13

 

Az Európai Bizottság miután megoldotta a migráns-válságot, lezárta a Brexit-tárgyalásokat és Kánaánt teremtett a kontinensen, újabb projektbe vágott: betiltja a belga sült krumplit! Mert azt nem uniós irányelvek szerint sütik.

Most persze kezdhetnénk kajánkodni! Nesze nektek, brüsszeliek, jól megkaptátok! Mindig odavoltatok az uniótoktól, ti vagytok Európa szíve! Tapsoltatok, amikor szabványosították a disznóvágásunkat, és EU-biztost rendeltek minden egyes magyar libához! Most meg sírtok, hogy Junckerék rászálltak a szent krumplitokra, a frites belges-re.

Az Európai Bizottság élelmiszerügyi szakértői ugyanis arra jutottak, hogy a belga sült krumpli rákkeltő. Tudniillik sütés közben létrejön egy akrimalid nevű valami, amitől az állatkísérletek alapján egyenes út vezet a kemoterápiáig. S mivel a belga krumplit amerikai vagy éppen brit kollégáival ellentétben kétszer sütik, nyilván fokozottan rákkeltő – a gyorséttermi meg az egészség csimborasszója az EU szakértői szerint!

Így van ez, vagy sem? Nem mernék véleményt alkotni, habár csendben megjegyezném, hogy a vallonok, flamandok és természetesen a belgák ezt a dupla-sütést hosszú évszázadokon keresztül egész jól viselték. Ráadásul egyetlen statisztika, felmérés vagy bármi sincs arról, hogy arrafelé több lenne a rákos megbetegedés, mint mondjuk Angliában.

További kételyeket vet fel bennem, hogy az unió eddigi egészségvédő intézkedései zömében arra voltak jók, hogy tönkretegyék az európai nemzetek gasztronómiáját. Az EU-klisébe préselt zöldséggel és gyümölccsel, a kolbászok és sonkák uniformalizálásával nem egészségesebbé tettek minket, hanem megfosztottak kultúránk egy részétől.

Kinek jó mindez? Nyilvánvalóan az E-betűket tonnaszámra adagoló multiknak, akik készséggel szabványosítanak bármit, hiszen így olcsóbb. Hogy a kistermelő, vagy most éppen a belga sütödés ebbe beledöglik? Hát istenkém… Mindenkit nem menthet meg Jean-Claude Juncker a dübörgő, demokratikus jövőtől. Meg hát élni is kell valamiből egy bizottsági elnöknek, és hol van Lucas krumplisütő érdekérvényesítő képessége egy mirelit-gyártó óriáscégétől?

A Kedves Olvasóban most persze felmerül, hogy az Európai Bizottság élelmiszerügyekben miért nem foglalkozik fontosabb dolgokkal. Mondjuk azzal, hogy a kelet-közép-európai országokba miért csak alja áru érkezik?! Nos, ebben az esetben a Kedves Olvasó europer szempontból roppantul provinciális és szakmaiatlan. Brüsszel igenis foglalkozik ezzel. Majd és egyszer. Most a belga krumpli betiltása fontosabb!

De persze ne legyünk igazságtalanok az EU bürokratáival. Vytenis Andriukaitisz élelmiszerügyi biztos például hangsúlyozta, hogy nem akarják betiltani a frites belges-t. Süssék nyugodtan, de csak egyszer, és előtte főzzék meg. Hogy ez nem belga krumpli lesz már? Hát nem. És akkor? Nem jobb európainak, uniósnak lenni?

Ennek fényében javaslom, hogy mindenki kezdjen ipari mennyiségű töltött káposztát lefőzni! Ugyanis Junckerék rövidesen kiderítik, hogy csak 4,32 centiméter átmérőjű töltelékek szolgálják helyesen az európai életformát. És természetesen szó sem lehet a vecsési káposzta használatáról, mert a közelben van a Liszt Ferenc repülőtér, és így kerozin jut a hordókba.

A cigánypecsenyéről, székelygulyásról és a töltött paprikáról végképp mondjon le a Kedves Olvasó! Előbbiek nyilvánvalóan rasszista és soviniszta termékek, megrontják az európai gyermekek egészségét! Utóbbi pedig fallikus képzeteket kelt Juncker elnökben, és így kirekesztő, nemeket hátrányosan megkülönböztető jelleggel bír. Azt talán mondanom sem kell, hogy emiatt a csabai és debreceni kolbász is kizárólag oktaéder formában árusítható és fogyasztható.

Az erős paprikát, gondolom, említeni sem kell, nyilvánvaló, hogy ez elfogadhatatlan. A színe szélsőséges, csípőssége verejtéket, így krónikus tüdőgyulladást is okozhat! Esetleg chiliről lehet szó, de ez nagyban függ attól, hogy az Európai Bizottság milyen kereskedelmi egyezményt köt a latin-amerikai országokkal.

Felejtős a kenyér is, pláne a fehér! Kivéve, ha nem sütik, hanem kémiai úton, ellenőrzött multinacionális laboratóriumi körülmények között állítják elő! Ez bármeddig eláll a fridzsiderben, generációk élvezhetik egyedi ízét.

Jean-Claude Juncker és az Európai Bizottság értünk van, vigyáz ránk, helyettünk is aggódik és gondolkozik! Szeressük és imádjuk!

Jó étvágyat hozzá!

 

 
Fotó: thedailyedge.thejournal.ie