Vízum letudva, a kárpátaljaiak mehetnek a levesbe?

6

 

Vízum nélkül utazhatnak vasárnaptól az ukránok az EU-ba. Ez szép és jó. Csak félő, hogy a Porosenko-rezsim ezután végképp azt hiszi, hogy bármit megtehet a kisebbségekkel. Brüsszelben meg önelégülten kipipálják az ukrán-ügyet.

 

Az ukrán állampolgárok tegnaptól – ha korlátozásokkal is -, szabadon utazhatnak az Európai Unióba. Kijev kék-sárgacsillagos zászlókba borult, Petro Porosenko elnök diadalmasan hívta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.

 
– Hát eljött a nagy nap, Jean-Claude! Otthagytuk a mosdatlan oroszokat, és most már velejéig európaiak lettünk!
– Nagy lépés volt ez Petro, drága barátom! Emlékszem, kis luxemburgi lurkóként is mindig az ukránok európai integrációját játszottuk el a srácokkal.
– Becsülünk is érte, Jean-Claude! Nincs ukrán anya, aki ne a Te neveddel az ajkán fektetné ágyába gyermekét!
– Na-na, Petro! Még elpirulok, de a mi barátságunk ezt is kibírja! Apropó, ukrán anyák és gyerekek: azoknak a biometrikus útleveleknek a kiadásával, amelyekkel jöhettek az EU-ba, azért csínján bántok, ugye?
– Persze, ahogy Brüsszelben megbeszéltük. Majd tovább emeljük az illetéket, meg a kiadásnál is figyelünk, hogy olyanok kapják, akiket szívesen láttok. De hát azt még Ti is szűrhetitek, főleg szakmák szerint.
– Ja-ja, most úgyis csak 90 napra jöhetnek félévente, a munkavállalás kapcsán már megkaptam az igénylistát a multiktól. Már ne haragudj, Petro, de az ukrán parasztjaid és bányászaid a francnak sem kellenek!
– Ne viccelj, Jean-Claude, azokból nekem is elegem van! De majd mennek ágyútölteléknek Donyeckbe!
– Küldhetnéd oda a magyarokat és a lengyeleket is, Petro! Ezek itt Budapestről és Varsóból folyton nyúznak a hülye kisebbségi jogaikkal.
– Mennek majd, ne izgulj! Lecsapoljuk a rossz vért! Most jött fegyverszállítmány Amerikából, még Obamával dumáltuk le. Majd provokálunk egy jót!
– Igyekezzetek Petro, igyekezzetek! Már nem nagyon bírjuk itt orosz-ügyben tartani a frontot. Naponta kilincselnek nálam cégvezetők, hogy hagyjuk már a szankciókat. S hát tudod, hogy van… Valamiből élni is kell.
– Minden meglesz, Jean-Claude! Apropó, az ajándékcsomagot megkaptad? Pénzügyminiszterem saját kezével díszítette.

Hát valahogy így ünnepelhette Ukrajna elnöke és az EB irányítója a vízummentességet.

A döntés némileg megkésett – Brüsszel már jó két éve ígérte -, de jobb későn, mint soha. Rengeteg a korlátozás is, kezdve a beszélgetésben is említett „okos-útlevéltől” az igazolt uniós szálláshelyen át a visszaútra szóló jegyig. Ráadásul a határőr dönt a helyszínen, így a rendszer finoman szólva is tartalmaz szubjektív elemeket. Avagy bármikor módosítható a hozzáállás egy brüsszeli telefonra.

De a lényeg, a lényeg: ez jó az ukránoknak, alighanem jó a munkaerőhiánnyal küszködő európai országoknak – noha a most kiállított vízummal senki sem kaphat állást, erre a korábbi rendelkezések vonatkoznak – és egyszerűsítheti a kárpátaljai magyarok életét is.

Azonban, miközben Ukrajna „Európába való hazatértét” (miért, eddig hol volt?) ünnepeljük, ne feledkezzünk meg kételyeinkről sem. Erősen félő ugyanis, hogy ezzel a vízumüggyel mind Kijevben, mind Brüsszelben letudottnak tekintik az ukrajnaiak ügyét.

Petro Porosenko elégedett lehet, hiszen végre legalább egyet teljesített tucatnyi választási ígérete közül. Ennek ünneplésével még legalább egy évig ellesz. S közben azt csinál, amit akar. Befejezi a „privatizációt”, leszámol belpolitikai ellenfeleivel, keresztülviszi a kisebbségi jogokat korlátozó törvényeket. Ukrajnában csak ne tanuljon, ne dolgozzon és egyáltalán ne is beszéljen senki magyarul, lengyelül, és pláne oroszul!

Az Európai Unió széplelkeinek persze ez talán majd egyszer feltűnik – eddig nem így volt, fontosabb a CEU-törvény -, de kit érdekel? Az Európai Uniótól már többet nem kaphat, a további integráció mese. Sőt, az uniós tagság mellett a NATO-ba való belépés is irreális belátható időn belül. Magyarán senki és semmi sem korlátozhatja bel- és külpolitikáját, nem szabhat feltételeket számára.

A hiteleket a privatizációért folyósítja az IMF és Juncker. Majd szól Sorosnak is, hiszen tavaly már kitüntette, ukrán nemzeti hős lett a milliárdos. Meg amúgy is szabad a pálya neki Ukrajnában.

Elégedett lehet Jean-Claude Juncker is: az ukránoknak odadobták a vízum-koncot, most már kuss legyen! Aki mostantól kisebbségi jogokkal nyaggatja, nyugodtan mondhatja, hogy minden rendben, hiszen Porosenko megígérte, rendez mindent. A vízumügyben is milyen korrekt volt. Egyszóval Ukrajna kipipálva!

 
A kisebbség itt sem tétel. Inkább foglalkozik a magyar és a lengyel „demokrácia” kérdéseivel, az jobban fizet!

 

 

 

 

Fotó: union.info