Gulyás Marcika nyári összefogása: Zagyva, Csintalan, Gálvölgyi

11

 

A kánikulára való tekintettel tüntizés helyett videóval jelentkezett be Gulyás Márton. Soros kedvenc aktivistája furcsa koalíciót hozott össze a szélsőjobbtól a liberális értelmiségig. Cél egy új választási rendszer, amelyben végre győzhetnek.

 
Gulyás Marci – elnézést a fraternizálásért, de hát ő hívatja így magát – tegnap bebizonyította, Soros György nem véletlenül költ annyit az „ifjú magyar aktivistákra”. Tüntizni ugyan a dögmelegben nehéz lett volna, ráadásul míg buli-helyszínnek elmegy, strandnak azért nem elég felszerelt az Oktogon. Rövid időre ugyan felmerült, hogy elfoglalják a Dunát, de a fiúk többsége nem tud úszni, emellett a folyó állítólag vizes is.

Így Gulyás Márton és áprilisban alapított mozgalma, a Közös Ország vezetősége – azaz Marci és három haverja, meg egy véletlenül odakeveredett transzszexuális máltai bicikliversenyző – úgy döntött, internetes videóval csapnak oda az orbáni diktatúrának.

Az anyagiakkal nem volt gond, Soros brüsszeli beszéde – amelyben feltétlen támogatásáról biztosította „az Orbánnal bátran szembeszegülő magyarokat” – megnyitotta a pénzcsapokat. Ahol meg pénz van, ott áru is van. Így a kapcsolati háló dinamikus működésével sem volt gond.

Gulyás Marciék válogatott társaságot toboroztak kampányvideójukhoz: a szélsőjobb legszélétől egészen a liberális művészvilág reprezentánsaiig. Ott volt „mindenki, aki számít”.

Ott volt a Hatvannégy Vármegyével, és négyéves jobbikos parlamenti kalandjával hírhedtté vált Zagyva György Gyula. Felszólalt a Simicska fizetési listájára radikalizálódó Jobbik egykori pártlapjának főszerkesztője, Pörzse Sándor. Aztán megjelent a videóban az MSZP egykori ügyvezetője, Csintalan Sándor – jelenleg a simicskás Hír TV prominense.

Képviseltette magát az aktivista világ is – bizony, fejlődünk, Magyarországon immár ez egy szakma, Soros óta jól is fizet. Misetics Bálint volt már LMP-s lakásügyi szakértő, szervező az egykori Bajnai-pártban, majd lelkesen ostromolt Fidesz székházat – egyszóval nem akárki! Törley Katalin a Tanítanék Mozgalom „arca”, korábban a poligámia lelkes hirdetője, ami megnyugtató egy, a diákok érdekeit és fejlődését képviselni hivatott mozgalomban.

 
Végezetül beszállt a Marci-projektbe a libbal művészvilág színe-java: Bánfalvi Eszter, Gálvölgyi János, Hajós András, Stohl András és Thuróczy Szabolcs. Gyönyörű, könnyfacsaró, pártokon és napi parlamenti belterjességen túlmutató összefogás lenne ez, ha nem lenne ott a videón folyamatosan Gulyásék emblémája, majd számlaszáma. Ja, meg nem egy napi politikai kérdésről lenne szó…

Mit szeretnének? Nos, igazságos választási rendszert! Mert a mostani ugye a Fideszre van szabva. Ennek egyik ismérve, hogy a választókörzetek úgy vannak meghatározva, hogy ott a gonosz orbánisták legyenek többségben. Merthogy Kubatov Gábornak van egy listája, amiből lehet tudni, ki fideszes, ki ellenzéki. Még azt is tudja előre, ki hogyan szavaz majd.

Többen látták már személyesen a Fidesz alelnökét, orákulumi képességeiről mégsem számolt be senki. Meg úgy mellesleg, a körzeteket 2014 előtt módosították itt-ott, azóta ugye változhatott a polgárok véleménye. Vagy a fent említett hölgyek és urak szerint a magyar választókba genetikusan van programozva a pártszimpátia? Vagy egyszerűen hülyének tetszik őket nézni, olyannak, akik nem önállóan döntenek? (Kivéve persze a gyevi bíró és a libbal szavazó.)

Avagy azért, mert van egyéni és listás képviselő? Meg ötszázalékos bejutási határ? S így nem feltétlenül a kapott szavazatok arányában oszlanak el a mandátumok? (Mellesleg: az orbáni reform előtt is így volt…) Lehetne ennél igazságosabb rendszer? Minden bizonnyal.

De igazságtalanabbat mindenképp könnyebb lenne csinálni. Olyat, mint például az amerikai, ahol az is elnök lehet, aki kevesebb szavazatot kap. Vagy a brit, ahol csak egyéni körzet van, azaz szavazhatnak egy pártra akár milliók is, kaphat akár 30 százalékot is, a parlamentbe jó, ha pár képviselője jut be.

A politikus, aktivista és művész hölgyek és urak csinálnak amerikai és brit választási rendszert bíráló videót is? Vagy az nem trendi?

Meg tetszik tudni, egyet biztosan el lehet mondani a magyar választási rendszerről: akire többen szavaznak, az nyer. Ezt időközi választásokon mellesleg az ellenzék is megtapasztalta, számukra kedvező kimenetellel is.

Egyszóval tessék meggyőzni az embereket, hogy Önöket válasszák, és akkor nyernek. De a jelek szerint Önök az egyszerűbb utat választanák: legyen maga a választási rendszer olyan, ahol csak Önök nyerhetnek.

Hát, érdekes ez az új demokrácia-felfogás, amely összehozza a szélsőjobbot a libballal. Csak mellesleg: attól valaki még nem lesz se szép, se jó, pláne nem demokrata, hogy utálja Orbán Viktort!

 

 

Fotó: PS-montázs