Ha nem Orbán, ezek?

5

 

A „demokratikus összefogás” új fázisához érkezett. Most kitalálják, Orbán Viktornál saját magukat mennyire utálják jobban. Ez egy igen komoly verseny. Aztán baloldali értékeket keresgélnek, ez is egy roppant időigényes elfoglaltság. 

 

Beszélget egymással egy feltűnően Gyurcsány Ferencre és egy Botka Lászlóra emlékeztető illető. Az asztalra kávét, sört, felest és borítékot is tesznek a társalgás mellé, így dukál. Ki mit iszik belőle, ki mit vesz el? Hát az a döntő, hogy ki a gyorsabb.

Feri: Rohadjon meg Orbán!
Laci: Rohadjon a mocskosa!
Feri: S miért rohadjon?
Laci: Hát azért!

Ekkor elkezdenek gondolkozni. Miért? Milyen rohadtságokat csinált Orbán? Ott van ugye a magyar nép ügye. Ezt gyorsan leveszik a listáról, ez nem kategória. Részben, mert mi van, ha Orbán segített ezeknek a magyaroknak, de igazából azért, mert ez senkit sem érdekel kettőjük között. Egyébként, hol élnek ezek a magyarok?

Ez persze túlzás. Az egy, feltűnően Gyurcsány Ferencre és a másik, Botka Lászlóra emlékeztető illető magyarokról sohasem beszél, minek? Más érdekes.

Feri: Mi lesz, ha nyerünk?
Laci: Én viszem Orbán irodáját.
Feri: De azt én akarom!
Laci: Mekkora részét?

Az egy, feltűnően Gyurcsány Ferencre és a másik, Botka Lászlóra emlékeztető illető ekkor veszi komolyra beszélgetését. Itt már számok és nevek versenyeznek egymással. „Sorolják” őket. Ezt most a Tisztelt Olvasó ne véletlen szójátéknak értse, ez valóságot sejtet. De Feri és Laci folytatja.

Feri: Aztán te mennyire utálod Orbánt?
Laci: Én nagyon!
Feri: Én jobban!
Laci: Az anyád!

Aztán Feri ránéz Lacira. Laci visszanéz Ferire. Újra számokat silabizálnak, jön a libbal oldalon való osztozkodás. Erre oda kell figyelni, ezt kihúzzák, azt felpörgetik. A beszélgetés megint egy új, demokrata lendületet vesz.

Feri: Te Laci, én Orbánnál is jobban utállak téged!
Laci: Feri, én még a magyarokat is jobban utálom Orbánnál! Hoppá…
Feri: Akkor most utáljuk egymást?
Laci: Hát, ja.
Feri: És akkor ez most mennyibe lesz nekem?

Az egy, feltűnően Gyurcsány Ferencre és a másik, Botka Lászlóra emlékeztető illető ekkor elővesz egy másik listát. Ez már komplikáltabb. Itt állások, átutalások, kitől-hova, kinek-mennyi, kinek mennyit ér meg most. Mennyiben állapodtak meg? Hát folyt a trécs.

Feri: Utálok? Utalok?
Laci: Táska. Táska Feri. Ennek van ára!

 

U.I: A fenti beszélgetéshez semmilyen köze nincs Gyurcsány Ferencnek vagy Botka Lászlónak. A fénykép mindössze illusztráció, ezzel is szeretnék hozzájárulni a magyarországi demokrácia minél gyorsabb kiteljesedéséhez. 

 

 
Fotó: szegedma.hu