Az Orbán-diktatúra mártírja

10

 

Az évszázad perére készültek tegnap a pesti demokraták, hősüket, Gulyás „Tintapatron” Mártont állították bíróság elé. Az orbáni diktatúra vérbírósága nem kegyelmezett: 300 óra közmunkára ítélte!

 
Gulyás Márton fő demokrata-mártírt és Varga Gergely mellék-mártírt bilincsben, úgynevezett vezetőpórázon terelték be tegnap a bíróságra. Ennek ők roppantul örültek. Gulyás Márton az őrizetben töltött idő alatt egyszer egy monoklit is ki akart harcolni magának, de a rendőr az úristennek sem akart ütni. Akkor bíróság előtt bemutatandó külsérelmi nyomok igényében többször megpróbált nekifutni a falnak, de a fal mindig megijesztette.

De a bilincs azért már valami! A vezetőpórázt sajnos azonnal levették róla, viszont a bilincs ellen már tiltakozhatott ügyvédje. A nagyszerű jogvédőt komoly csalódás érte: a bíró azt mondta, nyugodtan vegyék le a bilincset. Hát hogy csináljon így mártírt az ügyfélből a derék ügyvéd?!

Gulyás Márton, az ifjú kora ellenére is több tucat romkocsmában ismert jogvédő ekkor, a sajtószabadság érdekében intézett kirohanást a bíróságon: a sajtó közvetítéséhez hozzájárul, de a TV2, Echo TV és M1-éhez nem! Az Origo-t és a Pesti Srácokat nem említette meg, ott a sajtószabadság védelméről akkor már jó másfél napja gondoskodni igyekeztek a demokratikus hackerek. Igaz, nekik nem jutott tintapatron, de troll-bejegyzések ezreivel és szerver-támadásokkal is bizonyítani akarták a sorosi informatikai képzések magas fokát. Ha néha nem találtak minket tegnap, hát ezért nem találtak.

Gulyás Márton főmártírt és Varga Gergely mellékmártírt az orbáni diktatúra ügyészsége azzal vádolta meg, hogy hétfőn festékpatronokkal hajigálta meg a köztársági elnöki hivatalnak helyet adó, nemzeti kincsnek számító Sándor-palotát, és a löttyből bőven jutott a rendőröknek is.

Hasonló esetekben, a demokrácia hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban a rend őre először komótosan szétverte volna a fiatalember nemesb szerveit, annak szexuális orientációjára való tekintet nélkül. Majd a független bíróság adott volna neki két perc tárgyalás után tíz év szigorítottat. Ezt csak azért jegyzem meg, mert Gulyás Márton főmártír kollégáival együtt imád csillagos-sávos zászlókat lobogtatni a magyar demokrácia védelmében.

Gulyás Márton demokrata-főmártír, miután szembesítették a vádakkal, egy lánglelkű forradalmárhoz méltó védőbeszéddel állt elő.
Gulyás főmártír azzal kezdte, hogy most nehéz neki beszélnie, mert az elmúlt napokban rosszul aludt, alig evett. Mivel kedvenc nyuszifüles szundipárnácskáját édesanyja többszöri felszólításra sem hozta be, a kért személyre szabott vegán menüjébe meg tettek paradicsomot is, ami köztudomásúlag gyümölcs, így ő azt nem eheti meg.

Személyi dietetikusa szerint ugyan ez akár bele is férhetne az étrendjébe, de ő, mármint Gulyás Márton főmártír, nem hajlandó kompromisszumokra sem dietetikusával, sem az orbáni diktatúrával szemben. Ez elvi álláspontja.

Gulyás főmártír természetesen a diktatúrával szembeni elvi álláspontjára való tekintet nélkül elismeri károkozását. De határozottan szeretné megjegyezni, hogy „nem zománc, hanem vízbázisú festéket vett, tudva, hogy nem Áder fogja személyesen levakarni, és nem akart kitolni az alacsony bérért foglalkoztatott dolgozókkal, akikre ez a feladat várt”.

Gulyás Márton demokrata szociális érzékenysége mélyen meghatotta a bíróság demokrata közönségét. Alise-Huncutka – polgári nevén N. Andrea – demokrata aktivista meg is jegyezte: a Marci olyan cuki, amikor kiáll a parasztokért is. A padsorokban szurkoló Nyakó István MSZP szóvivő inkább csalódott volt, pártja baloldali píárja megint szegényebb maradt egy poénnal.

Gulyás Márton főmártír ezen kívül mentségére hozta fel, hogy Kósa Lajos fideszes frakcióvezető személyesen provokálta őt. Hogy ne vádoljanak minket előítéletekkel, a Gulyással szemben objektíven barátságos Index tudósításából idézek: „Gulyás humoránál volt: súlyosbító körülményként rótta fel magának, hogy nem ő szervezte a tüntetést, csak tudomást szerzett róla. – De ettől még nem vettem volna este nyakamba a várost, hogy vízbázisú festéket szerezzek. Egészen addig, amíg meg nem hallottam Kósa Lajos nyilatkozatát, amiből úgy éreztem, itt a vég”.

Kósa amúgy annyit mondott, hogy Áder János meghozta döntését, és a kormánypártnak ezzel nyilván nincs baja…

Hogy Varga mellékmártír ne érezze magát mellőzöttnek, és ezért ne essen krónikus durci-betegségbe, tőle is idézünk: „Kezdett ellaposodni a tüntetés, úgy éreztem, ebben a helyzetben adekvát volt egy olyan, a sajtó figyelmét is megragadó lépés, amely nem erőszakos, de jelzi az elégedetlenséget”.

A demokrácia mártírjai által több, mint nyolcórásra húzott tárgyalás végén – amit egy normális világban két jó időben érkező atyai pofon tárgytalanná tett volna – a bíró is humoránál volt.

A két demokratikus mártírt 300 illetve 200 óra fizikai közérdekű munkára ítélte. Gulyás főmártír és Varga mellékmártír arcán az ítélet után komoly rémület tükröződött: fizikai munka?

Hát hol van ilyenkor az Európai Unió, a NATO, Soros Gyuri bácsi? Anyu, segíts!

Fizikai munka???

 

 

 

Fotó: Horváth Péter Gyula / PestiSrácok.hu