Orbán nem mond le…

19

 

A senki által bezárni nem akart CEU-ügyét gumicsontozta tegnap is a „demokratikus ellenzék”. A „szakmai vitának” egy konklúziója volt: Orbán rohadjon meg, és mondjon le! Az „új-demokraták” meg Budapest felgyújtását követelve tüntiztek.

 

Orbán Viktor a magyar és nemzetközi balliberális sajtót tanulmányozva kissé meglepődött, hogy még mindig ő Magyarország miniszterelnöke. Az olvasottak alapján ugyanis már lényegében elsöpörte a népharag, vagy legalábbis reggeli utánra ezt tervezi. Meg, hogy neki most már nagyon, de nagyon-nagyon le kell mondania…

Orbán Viktor ezen kicsit elmélázott. Miért is kellene Magyarország demokratikusan választott miniszterelnökének most lemondania? Veszélyben lenne a demokrácia?

Szétveretett volna Gyurcsány-kollegával ellentétben bármilyen tüntetést? Nem. Pofont és rúgást tegnap este és vasárnap is a rendőr és a „demokratáknak” nem tetsző újságíró kapott. Utóbbi amúgy a Momentum-elnök Fekete-Győr András szerint belefér, és ő biztosan ért hozzá, hiszen nagyon „új-demokrata”.

Lerohanta volna a szabad sajtót? Mikor? Népszabadság? Könyörgöm, kapitalizmusban adják-veszik a dolgokat, aztán azt csinálnak velük, amit akarnak. Ebben nem sokban különbözik egy romlott kefirtől egy baloldalinak titulált lap. Akinek tulajdonosát amúgy senki sem kényszerítette, hogy eladja a lapot. S Gyurcsány akkor milliárdos progresszív barátaival miért nem mentette meg, vagy vette meg?

Rászabadult volna a felsőoktatás szabadságára? Bezárták a CEU-t? Nem. Bezárják majd? Nem. Törvények betartására kérik más egyetemekhez hasonlóan. Ezt nem teheti meg Magyarországon a magyar kormány egy amerikai magáncéggel? Ahol amúgy is csak elvétve van magyar fiatal, és azt is diploma megszerzése után kivezénylik Amerikába. Demokratikus agyelszívás…

Jó, ok: Soros György a „gyevi bíró” minden „rendes európai uniós demokráciában”. S akkor most lemondjon Soros György igényének és megrendelésének megfelelően? Mit szólnának ehhez a magyarok?

Vagy Juhász Péter miatt? Aki tegnap kénytelen volt lemondani a veterán kendermag-termesztők éves találkozóját, hogy este a várba rohanjon tüntizni, miután Áder János aláírta felsőoktatási törvényt?

Egyébként ez egy érdekes tünti volt. Már a meghirdetése is, a szervezők szerint: „Spontán talán nehéz, de mi most egy páran a Sándor palota elé megyünk. Igyekezzünk egy helyen lenni minél többen. Vagy több helyen minél többen”. Vagy még több helyen sehányan…

A főszervező Barna Miklós, „munkanélküli magánember” – ez komoly, tényleg így határozta meg magát a Hír TV beszámolója szerint – ezt a tüntetésen azzal egészítette ki, hogy szerinte Áder János már elveszítette „köztársasági elnök jellegét”. Miatta mondjon le a miniszterelnök? Vagy az új szlogenjük miatt: „Aláírtad János, égni fog a város!” Ők lennének a jövő?

Vagy esetleg a „civilek” miatt távozzon? Mondjuk a Greenpeace kampányfelelőse, Rodics Katalin miatt, aki szintén szónokolt a vasárnapi tüntetésen a Parlament előtt. Pedig a magyar Országgyűlés konyháján elenyésző mennyiségű delfint és fehér bálnát áldoznak fel… És erre az új felsőoktatási törvény sem kötelez senkit.

A műszaki két polgári engedetlenséget vizionáló tanárának mondjuk legalább van némi köze az oktatáshoz. De nekik csak akkor lett volna kedvük polgári engedetlenséget játszani, ha felhívásukhoz legalább ezren csatlakoznak. Negyvenen tették.

Jó, egy Kunhalmi Ágnestől vagy Vona Gábortól persze ki ne ijedne meg egy szűk sóhajtás erejéig. De lemondani? Már így reggeli előtt?

Meg amúgy is, demokráciáról papolva nem kellene demokratikus játékszabályokat betartani? Tiszteletben tartani a választók akaratát, ilyesmit? Persze érthető valahol, hogy 2018-at macerás megvárni, de akkor miért nem követelnek előrehozott választásokat? Döntsön a nép.

Vagy kínos lenne már idén pofára esni?

 

 

 

Fotó: PS