Pofára esett az Unió

7

 

Törökország felfüggesztette a menekültek visszavételét Görögországból, s jelezte: akár az egész uniós migráns-alkut felrúghatja. Mert Brüsszel átveri és semmibe veszi őket. Készülhetünk az újabb invázióra.

 
Most igazából kárörvendeni kellene a brüsszeli urakon, az egész török boltot összehozó Angela Merkel német kancelláron. Csak hát nehéz úgy, hogy az a több millió migráns, aki most Törökországban dekkol, holnap megjelenhet a magyar határnál. Nem több száz, több ezer, több tízezer – több millió.

Mielőtt tovább mennénk, idézzük fel röviden, mi is történt. Tavaly tavasszal Brüsszelben és Berlinben végre rádöbbentek, bármilyen nyitottak is ők, azért most már lassan zavaró ez az ipari mennyiségű „bevándorló”. Egyikük-másikuk még robbantgat is, de a többi sem európai mintapolgár.

Merkel a bazárban

De ami fontosabb: egyre több nagy országban jönnek a választások. Ha a migráns-kérdés lesz a kulcstéma, akkor Berlintől Párizsig marha nagy kergetés és irodaürítés lesz. Márpedig az irodához még egy rákospalotai házmester is tud ragaszkodni, nem, hogy egy tekintélyes nyugati uniós politikus.

Ezért hát Merkel asszony – aki szintén nagyon szereti irodáját, főleg, mert úgy gondolja, az kiterjed az egész Európai Unióra – gyorsan összepakolt megfelelő mennyiségű baksist, felült kormánygépére és elrepült Ankarába.

Ott aztán gyorsan meg is alkudtak: az EU azonnal fizet pár milliárd euró hálapénzt, és rövidtávon a török polgárok vízummentesen jöhetnek az unióba. Cserébe Törökország vállalja, hogy lezárja határait, sőt visszaveszi azokat, akik Görögországba illegálisan érkeznek. Persze minden ilyenért, az uniónak is át kell vennie egy szírt. Szóval bombajó üzletet kötött Angela Merkel…

Hátradőltek, örömködtek

Ezt mondták Brüsszelben. Az uniós vezetők, Junker, Tusk és Schulz urak nem győztek kezet csókolni a német kancellárnak. Aztán szépen hátradőltek, hogy most már minden rendben. Jöhet a megszokott semmittevés, fel lehet venni új titkárnőt is a nagy örömre, a fizu is megtoldható.

Idővel azonban a törökök szóltak, hogy srácok, OK, hogy a baksis milliárdok ideértek, ezért türelmesek is voltunk, de mi van a vízummentességgel? Brüsszelben elkezdtek gondolkodni. Ez már önmagában előrevetítette, hogy egészen kitűnő döntés születik. Így is lett: közölték a törökökkel, hogy OK a vízum-alku, de előbb ők töröltessék el a terrorellenes törvényüket. Mivel Törökországban éppen puccsot vertek le az elnökkel szemben, ennyi erővel kérhették volna azt is, hogy szárítsák ki a boszporuszi öblöt.

Betelt a Boszporusz

Ankarában nyeltek egy nagyot, és aztán még egy nagyot. Csak sejtés, hogy igaz az a brüsszeli pletyka: a nyelést újabb eurók olajozták meg. De aztán a németek is, és a hollandok is elkezdték provokálni a törököket. Nem hagyták, hogy a helyi török kisebbség Erdogan elnököt éltesse gyűlésein. Ankara ezt finoman szólva is zokon vette.

Mire volt ez jó? Egyszerű a válasz, már feljebb sejtetetve volt. Angela Merkelnek szüksége van a bevándorló-ellenes szavazatokra is a választásokon. A holland Mark Ruttének erre még nagyobb szüksége volt, nem véletlen, hogy ott az elmúlt héten már ütötték is a törököket. Amúgy be is jött neki a dolog, a szerdai választások eredményeként valószínűleg tovább kormányozhat.

A törököknél itt szakadt el a cérna. Tegnap közölték: nem vesznek vissza több menekültet Görögországtól, sőt, bármely pillanatban felmondhatják az egész üzletet. „Mostantól azt mondhatjuk, hogy nem hajtjuk végre, és kész, vége”
– mondta Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter.

Barátunk, az unió

Mit mondtak erre Brüsszelben? Az Európai Bizottság szóvivőjét megkérdezték. Margarítisz Szkínász állt és nézett a sajtótájékoztatóján, mint egy levágásra szánt, az EU-normáknak megfelelően leszedált méla borjú. Majd kinyögte: „Az Európai Unió elvárja Törökországtól, hogy teljesítse a kölcsönös bizalmon alapuló migrációs megállapodásban vállalat kötelességeit”.
Hát ülj előre!

Mi lesz most? Brüsszelben elkezdenek aktákat tologatni, a sáskajárás meg vagy azonnal elindul Európa felé, vagy majd kicsit később – mert újabb korrupciós pénzek mennek Ankara felé. De jönni fog, mert az Európai Unió vezetői tehetetlenek, idióta és megalkuvó döntéseket hoznak a csak általuk ismert „civilizációs európai normák” jegyében.

A magyar határ védve van, az ellenzék most feltűnően gyorsan levette a napirendről a második szerbiai határzár bírálatát. Talán az is világos, hogy miért volt szükség az elkülönítő táborok létrehozására is már most.

Ezt egyébként tegnap Brüsszel is megköszönte. Az Európai Bíróság elítélte Magyarországot, mert a „magyar hatóságok az emberi jogok európai egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén a röszkei tranzitzónában, későbbi visszaküldésük Szerbiába pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadó központokban”.

Kérem a Tisztelt Olvasót, saját maga kommentálja ezt a hírt…

 
Fotó: englishblog.com