Múló Momentum

5

 

Kifulladóban az újabb ballib-mozgalom. A Momentummal már saját „szüleik” is szembe mennek. Vidéken meg nem képesek megmagyarázni, mi az a kapa. Olyat ők eddig nem láttak. Igényük sincs rá.

„Szükségünk van egy kapára”? – tette fel a kérdést Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke. A párttá alakuló és a vidék problémáira fokozottan nyitott pártvezetők ezen a kérdésen erősen meglepődtek.

Soproni Tamás alelnök azonnal felcsattant: miért pont kapára ne lenne szükségünk? Annyi mindenre szükségünk van. Annyi mindent szeretnénk. Bármit, illetve mindent. Ez nekünk jár.

Orosz Anna vezetőségi tag eddig a pillanatig nem szólalt fel, az interneten kutatott: vajon mi az a kapa? Mert azt ismerjük és tudni akarjuk, hogy mi az az emberi jog, a sajtószabadság és a kreatív munkavégzés. De mi az a kapa?

„A kapa az egy eszköz” – zárta rövidre a kérdést pragmatikusan
Fekete-Győr András elnök. De mivel elnöki tekintélyt is illik ápolni, műveltséget alátámasztani, Fekete-Győr András elnök kiegészített: fa nyele is van neki, valószínűleg.

Orosz Anna vezetőségi tag ekkorra a világhálóról nagyjából kibogarazta, hogy mi is az a kapa. Nyilatkozni készült. Fekete-Győr András ekkor nézett rá újra szakszerűen, és jelezte: a fontoskodásnak ebben a pillanatban nincs helye. A kapa az egy eszköz, azt csá!

Ekkor újabbak csatlakoztak be a Momentum Mozgalom vezetőségi ülésébe. Jaj, ez elírás. Újabbak? Lendvai Ildikó csörgött rá az elnökségre és mondta nekik, hogy ez ennyi volt. Utána átadta a telefont Bokros Lajosnak, aki jelezte, hogy ez már ennyi sem volt. Több számlát fölösleges kiállítani.

Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc nem telefonált. Már minek? Nem telefonált Botka László sem. Neki végképpen minek? Őt feláldozták, és ezt még többé-kevésbé élvezte is.

Orosz Anna vezetőségi tag ekkor újra szót kért. Ez sokakat zavart, mert a feminizmusnak is van határa egy liberális mozgalomban, amennyiben nem vezetői, megrendelői véleményt fogalmaz meg.

Orosz Anna vezetőségi tag kérdése egyébként az volt, hogy „srácok, láttunk mi valaha kapát”?

Orosz Anna vezetőségi tag kérdése után a gyűlés feloszlott. Na, nem azért, hogy a vidéket érintő kérdésekben elmélyedjenek, hanem mert ez a kérdés egy demokratikus vitát igényelt. Hosszút… Leginkább arról, hogy ezt valahol a bulinegyedben vagy egy spontánul fizetett házibuliban tartsák meg.

A kapáról többet senki sem kérdezett…

 

Fotó: hvg.hu